Cukrzyca – cichy zabójca
Szanowni Państwo!
Celem niniejszego artykułu jest udostępnianie wiedzy z dziedziny diabetologii oraz zwiększenie świadomości na temat cukrzycy.
Jest on skierowany do osób, które dotknęła choroba zwana cukrzycą lub mają w swoim gronie bliskich zmagających się z cukrzycą.
---------------------------------------------------------
Nie bez powodu cukrzyca
zyskała miano epidemii XXI wieku. Obecnie szacuje się, że aktualnie w
Polsce na cukrzycę choruje ponad 2 mln osób, z czego około 25% o tym nie
wie. Zachorowalność na cukrzycę wynosi około 6,54% (w tym 5,81%
mężczyźni i 7,25% kobiety).
U osób powyżej 18 roku życia ten współczynnik wynosi 8% (w tym 7,15%
mężczyźni i 8,9% kobiety), natomiast wśród dzieci poniżej 15 roku życia
szacunkowa liczba diabetyków wynosi 17,7 przypadków na 100 tys.
mieszkańców.
Prognozy przewidują, że w najbliższych 15 – 20 latach podwoi się liczba chorych na cukrzycę w Polsce. [1]
Cukrzyca – cichy zabójca
Cukrzyca jest grupą chorób metabolicznych,
które cechuje, hiperglikemia czyli podwyższone powyżej normy stężenie glukozy
we krwi. Nieprawidłowy metabolizm (węglowodanów, tłuszczów i białek) wynika z
nieprawidłowego wydzielania lub działania insuliny w tkankach.
Przewlekła hiperglikemia (wysokie stężenie glukozy) jest
związana z uszkodzeniem i zaburzeniem czynności różnych narządów, zwłaszcza
oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych.
Jakie objawy mogą świadczyć o
występowaniu choroby ?
- zmniejszenie lub zwiększenie masy ciała;
- wzmożone pragnienie;
- wielomocz; częste oddawanie moczu;
- osłabienie i wzmożona senność; krańcowe zmęczenie; brak energii;
- pojawienie się zmian ropnych na skórze oraz stanów zapalnych narządów moczowo-płciowych.
- częste lub powracające infekcje;
- trudno gojące się skaleczenia lub urazy;
- mrowienie, drętwienie dłoni lub stóp;
- problem z uzyskaniem lub trzymaniem erekcji.
Oczywiście nie wszystkie z powyżej
przedstawionych objawów występują. Wiele osób z cukrzycą typu 2 nie wykazuje
żadnych, z przedstawionych objawów. Niemniej jednak, jeśli zaobserwujemy u
siebie, któryś z objawów może to być sygnał, aby zapytać swojego lekarza czy
nie znajdujemy się w grupie ryzyka.
Czynniki ryzyka w cukrzycy.
Czyli kto i kiedy powinien
wykonać badanie w kierunku choroby?
Badanie wykonujemy, co roku u osób z
następujących grup ryzyka:
¨
z nadwagą lub otyłością [BMI ≥ 25 kg/m2 i/lub
obwód w talii > 80 cm (kobiety); > 94 cm (mężczyźni)];
¨
z cukrzycą występującą w rodzinie (rodzice bądź
rodzeństwo);
¨
mało aktywnych fizycznie;
¨
u których w poprzednim badaniu stwierdzono stan
przedcukrzycowy;
¨
u kobiet z przebytą cukrzycą ciążową;
¨
u kobiet, które urodziły dziecko o masie ciała
> 4 kg;
¨
z nadciśnieniem tętniczym (≥ 140/90 mm Hg);
¨
z hiperlipidemią [stężenie cholesterolu frakcji
HDL < 40 mg/dl (< 1,0 mmol/l) i/lub triglicerydów > 150 mg/dl (>1,7
mmol/l)];
¨
u kobiet z zespołem policystycznych jajników;
¨
z chorobą układu sercowo-naczyniowego.
Badanie w kierunku
cukrzycy należy przeprowadzić raz w ciągu 3 lat u każdej osoby powyżej 45 roku
Klasyfikacja cukrzycy
Według podziału cukrzycy, jaki proponuje
WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) cukrzycę dzielimy na:
I.
Cukrzyca typu 1
(zniszczenie komórek B trzustki, z reguły prowadzące do całkowitego
niedoboru insuliny)
A. Immunologiczna
B. Idiomatyczna
II.
Cukrzyca typu 2
(od dominującej insulinooporności ze względnym
niedoborem insuliny do dominującego upośledzenia wydzielania insuliny z
insulinoopornością)
III.
Inne specyficzne typy
A. Genetyczne zaburzenia funkcji komórek B trzustki;
B. Genetyczne zaburzenia działania insuliny;
C. Choroby zewnątrzwydzielniczej części
trzustki; Endokrynopatie;
D. Cukrzyca
wywołana lekami lub/i chemikaliami;
E. Infekcje;
F. Rzadkie formy cukrzycy spowodowanej reakcją
immunologiczną;
G. Inne zespoły genetyczne czasami związane z
cukrzycą;
IV. Cukrzyca ciężarnych
Cukrzyca
Typ 1
Główną przyczyną cukrzycy typu 1 (zwana insulinozależną ) jest
zniszczenie komórek B znajdujących się w trzustce, co w konsekwencji prowadzi
do niedoboru insuliny.
W tym przypadku
komórki odpowiedzialne za wydzielanie insuliny ulegają niszczeniu na skutek
zmian immunologicznych zachodzących w naszym organizmie. Zmiany te powodują
czynniki środowiskowe jak i genetyczne. Błąd, do którego dochodzi w naszym
organizmie powoduje, że nasz układ odpornościowy niszczy zdrowe komórki
produkujące insulinę. Niestety do tej pory nie udało się jednoznacznie określić,
jakie czynniki środowiskowe mają na to wpływ.
Jeśli nasz organizm nie jest w stanie produkować insuliny
musimy ją otrzymywać z zewnątrz w postaci iniekcji (zastrzyków).
Cukrzyca Typ 2
Przyczyną
cukrzycy typu 2 jest zmniejszona wrażliwość tkanek na działanie insuliny –
insulinooporność i/lub zaburzenia funkcji wydzielniczej komórek B.
Ta forma cukrzycy
- zwana cukrzycą insulinoniezależną, cukrzycą typu 2 czy cukrzycą dorosłych,
dotyczy głównie osób ze znaczną insulinoopornością i raczej względnym
niedoborem insuliny. Zwykle w początkowej fazie choroby, chorzy nie wymagają
insulinoterapii.
Dlaczego insulina
nie działa prawidłowo?
Ograniczone działanie insuliny jest
konsekwencją nieprawidłowości związanych z jej wydzielaniem przez trzustkę lub
tkanki naszego organizmu nie reagują prawidłowo na hormon.
Ale wróćmy do
samego początku.
Już na wstępnie
pada wiele terminów, do których warto się odnieść, aby lepiej zrozumieć
specyfikę choroby.
Zacznijmy od insuliny.
Insulina to hormon wydzielany przez
trzustkę, a dokładnie specjalne komórki – komórki B. Po spożyciu posiłku
wzrasta w krwi poziom glukozy (cukier), co stanowi sygnał dla komórek B aby
produkować insulinę. Gdy stężenie glukozy we krwi przekroczy normę 2-3 krotnie,
dochodzi do gwałtownego wyrzutu insuliny z komórek B i podniesienia jej
stężenia w osoczu krwi.
Wydzielenie
insuliny zwiększa:
- Glukagon;
- Adrenalina;
- Cieżki wysiłek;
- Głód;
Insulina wzmaga procesy magazynowania glukozy w wątrobie w postaci glikogenu (wielocukier – połączenie wielu łańcuchów glukozy).
Spadek ilości glukozy, (która jest związana w formie glikogenu) daje informację komórkom A (alfa) znajdującym się w trzustce, aby uwolnić do krwi glukagon, który rozłoży zmagazynowany glikogen do glukozy. W wyniku działania insuliny wątroba zmniejsza uwalnianie glukozy i zwiększa jej wchłanianie, zmniejsza wytwarzanie mocznika i zwiększa wychwytywanie fosforanów oraz potasu z krwi.
A co jeśli insuliny zabraknie?
- Wzrasta stężenia glukozy we krwi;
- Nasila się rozpad glikogenu i obniża jego łączenie;
- Nasila się glukoneogeneza;
- Wzrasta syntezy kwasów tłuszczowych;
- Wzrasta rozpad białka;
- Glukoza jest wydalana z moczem;
- Następuje utrata elektrolitów z moczem;
- Ujemny bilans azotowy;
Teraz widzimy, że insulina obniża poziom cukru w naszej krwi. Kiedy nasz
organizm nie reaguje na działanie insuliny dochodzi do sytuacji insulinooporności.
Mięśnie, tkanka tłuszczowa, wątroba stają się mniej wrażliwe na
insulinę. Prowadzi to w ostateczności do wzrostu cukru w naszym
organizmie. Aby sobie z tym poradzić, nasz organizm zaczyna produkować
więcej insuliny. W ten sposób chce on zmniejszyć ilość cukru. Niestety konsekwencją tego jest na przykład wzrost wagi lub nadciśnienie tętnicze.
Insulinooporność - przyczyny
Główne przyczyny insulinooporności :
Niski czy wysoki poziom glukozy ?
Þ zespół metaboliczny;
· otyłość;
· niska aktywność fizyczna;
Þ lipodystrofia;
Þ hemochromatoza;
Þ zespół wielotorbielowatych jajników;
Þ nadmiar kortyzolu (np. zażywanie leków sterydowych, zespół Cushinga);
Þ niektóre leki (np. rifampicyna, izoniazyd, olanzapina, risperidon, progestagen, leki przeciwwirusowe);
Þ podłoże genetyczne.
Obrazowo przedstawiając
mechanizm cukrzycy typu 2 można przyrównać go do popędzania batem
(insulina) chudego konia (komórki organizmu niewrażliwe na insulinę)
ciągnącego powóz. Nawet, jeśli woźnica będzie bardziej popędzał konia
nie przyniesie to przyspieszenia jazdy. Podobnie jest z
insulinoopornścią, zwiększanie wydzielania insuliny przy niewrażliwych
na hormon tkankach nie spowoduje obniżenia cukru.
Czym jest glukoza?
Glukoza jest cukrem znajdującym się w krwi każdego człowieka. Jest ona niezbędna, gdyż stanowi swego rodzaju paliwo naszego organizmu. Komórki i tkanki spalają glukozę, która jest niezbędna komórkom mózgowym do „myślenia” a komórkom mięśniowym do „pracy”
Glukoza jest cukrem znajdującym się w krwi każdego człowieka. Jest ona niezbędna, gdyż stanowi swego rodzaju paliwo naszego organizmu. Komórki i tkanki spalają glukozę, która jest niezbędna komórkom mózgowym do „myślenia” a komórkom mięśniowym do „pracy”
Glukoza powstaje podczas rozkładu spożywanych w pokarmie węglowodanów
przy pomocy enzymów trawiennych. Do krwi wchłaniana jest w jelicie
cienkim.
W obecności tlenu glukoza ulega rozkładowi na dwutlenek węgla, wodę i energię. Dwutlenek węgla wymieniany jest w procesie oddychania w płucach na tlen, energia pozwala komórkom na prawidłowe funkcjonowanie. Kluczem, który otwiera drzwi glukozie, umożliwiając jej przedostanie się przez błonę komórkową do wnętrza komórki, jest insulina – hormon produkowany przez trzustkę.
Mózg, włókna nerwowe, siatkówka w oku, nerki, nadnercza, naczynia krwionośne i czerwone ciałka krwi zbudowane są z komórek, które nie wymagają insuliny do transportu glukozy. W sytuacjach, gdy w organizmie nie ma wystarczającej ilości glukozy, wydzielanie insuliny jest wstrzymane, a glukoza rezerwowana jest dla najważniejszych narządów.
W obecności tlenu glukoza ulega rozkładowi na dwutlenek węgla, wodę i energię. Dwutlenek węgla wymieniany jest w procesie oddychania w płucach na tlen, energia pozwala komórkom na prawidłowe funkcjonowanie. Kluczem, który otwiera drzwi glukozie, umożliwiając jej przedostanie się przez błonę komórkową do wnętrza komórki, jest insulina – hormon produkowany przez trzustkę.
Mózg, włókna nerwowe, siatkówka w oku, nerki, nadnercza, naczynia krwionośne i czerwone ciałka krwi zbudowane są z komórek, które nie wymagają insuliny do transportu glukozy. W sytuacjach, gdy w organizmie nie ma wystarczającej ilości glukozy, wydzielanie insuliny jest wstrzymane, a glukoza rezerwowana jest dla najważniejszych narządów.
Niski czy wysoki poziom glukozy ?
Jeżeli poziom glukozy we krwi jest zbyt niski, tzn. poniżej 50mg/dl (2,8mmol/l), przy czym norma to 60-100 mg / dl (3.3-5.6 mmol/l) następuje hipoglikemia.
Hipoglikemia występuje najczęściej u osób z cukrzycą typu 1 niż 2, zwykle w trakcie intensywnego leczenia insuliną, może również pojawić się u osób zdrowych.
Jeżeli stężenie glukozy spadnie drastycznie poniżej normy nasz organizm uruchamia hormony podwyższające ilość glukozy. Jednym z nich jest adrenalina wydzielana przez nadnercza.
Hipoglikemia występuje najczęściej u osób z cukrzycą typu 1 niż 2, zwykle w trakcie intensywnego leczenia insuliną, może również pojawić się u osób zdrowych.
Jeżeli stężenie glukozy spadnie drastycznie poniżej normy nasz organizm uruchamia hormony podwyższające ilość glukozy. Jednym z nich jest adrenalina wydzielana przez nadnercza.
Przyczyny hipoglikemii:
W przypadku osób chorujących na cukrzycę jedną z przyczyn może być wstrzyknięcie zbyt dużej ilości insuliny lub przyjmowanie zbyt dużych dawek leków przeciwcukrzycowych.
Bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniej diety i spożywanie posiłków w stałych porach. Cukrzycy muszą pilnować, aby by1)2)ł zachowany odpowiedni odstęp pomiędzy posiłkami, a wstrzykiwaniem insuliny.
Ponadto ilość cukru we krwi obniżają :
W przypadku osób, które nie chorują na cukrzycę niedocukrzenie może być konsekwencją :
W tym przypadku nadnercza nadmiernie produkują adrenalinę, co może doprowadzić do ich przeciążenia. Przeciążone nadnercza w ostatecznej fazie będą produkowały mniej hormonu. Doprowadzi to do nadmiernego wydzielania insuliny, a co za tym idzie - spada ilość cukru.
Zła dieta szczególnie bogata w cukier może również powodować niedocukrzenie. Po spożyciu produktów bogatych w cukier natychmiastowo wzrasta poziom glukozy we krwi. Aby go obniżyć trzustka produkuje insulinę, która wydzielana w zbyt dużych ilościach może obniżyć cukier poniżej normy.
Nasz mózg jest szczególnie narażony na brak glukozy. Gdy zacznie on odczuwać jej brak pojawia się drażliwość, zaburzenia pamięci, dezorientacja. W ostrej fazie może dojść do utraty przytomności.
Osoby, u których występują epizody hipoglikemii powinny zawsze mieć ze sobą glukozę, którą mogą szybko przyjąć.
W aptece są dostępne preparaty płynnej glukozy w saszetkach.
W przypadku silnego niedocukrzenia jedynym ratunkiem jest podanie dożylne glukozy lub domięśniowe - glukagonu.
Hipoglikemia może być objawem:
Ponadto zbyt niski poziom cukru we krwi może być wynikiem działania niektórych leków, alkoholu, a nawet powikłaniem po operacji w obrębie jamy brzusznej. Paradoksalnie hipoglikemia może być również jednym z pierwszych objawów cukrzycy.
Hiperglikemia (przecukrzenie) oznacza wysoki poziom glukozy we krwi, czyli taki, gdy stężenie glukozy na czczo we krwi wynosi 100-125 mg/dl (nieprawidłowa glikemia na czczo), a dwie godziny po posiłku 140–199 mg/dl (nieprawidłowa tolerancja glukozy).
U osób zdrowych stężenie cukru we krwi na czczo nie przekracza 99 mg/dl (prawidłowa glikemia na czczo), a 2 godziny po posiłku wynosi maksymalnie 140 mg/dl (prawidłowa tolerancja glukozy). Ten poziom glikemii odpowiada nie więcej niż dwóm kostkom cukru rozpuszczonym we krwi.
Należy jednak zaznaczyć, że wartości stężenia cukru na czczo i po posiłku mogą być różne u każdego diabetyka.!!!!!
Różnice te wynikają z typu cukrzycy, wieku chorego, czasu trwania choroby i obecności innych schorzeń (np. układu krążenia).
W przypadku osób chorujących na cukrzycę jedną z przyczyn może być wstrzyknięcie zbyt dużej ilości insuliny lub przyjmowanie zbyt dużych dawek leków przeciwcukrzycowych.
Bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniej diety i spożywanie posiłków w stałych porach. Cukrzycy muszą pilnować, aby by1)2)ł zachowany odpowiedni odstęp pomiędzy posiłkami, a wstrzykiwaniem insuliny.
Ponadto ilość cukru we krwi obniżają :
- alkohol – szczególnie wypity na czczo;
- wysiłek fizyczny – tutaj objawy niedocukrzenia pojawiają się po 36 godzinach od wysiłku.
W przypadku osób, które nie chorują na cukrzycę niedocukrzenie może być konsekwencją :
- stresu;
- zbyt dużego napięcia nerwowego;
W tym przypadku nadnercza nadmiernie produkują adrenalinę, co może doprowadzić do ich przeciążenia. Przeciążone nadnercza w ostatecznej fazie będą produkowały mniej hormonu. Doprowadzi to do nadmiernego wydzielania insuliny, a co za tym idzie - spada ilość cukru.
Zła dieta szczególnie bogata w cukier może również powodować niedocukrzenie. Po spożyciu produktów bogatych w cukier natychmiastowo wzrasta poziom glukozy we krwi. Aby go obniżyć trzustka produkuje insulinę, która wydzielana w zbyt dużych ilościach może obniżyć cukier poniżej normy.
Nasz mózg jest szczególnie narażony na brak glukozy. Gdy zacznie on odczuwać jej brak pojawia się drażliwość, zaburzenia pamięci, dezorientacja. W ostrej fazie może dojść do utraty przytomności.
Osoby, u których występują epizody hipoglikemii powinny zawsze mieć ze sobą glukozę, którą mogą szybko przyjąć.
W aptece są dostępne preparaty płynnej glukozy w saszetkach.
W przypadku silnego niedocukrzenia jedynym ratunkiem jest podanie dożylne glukozy lub domięśniowe - glukagonu.
Hipoglikemia może być objawem:
- choroby wątroby i nerek,
- insulinomy - nowotworu trzustki;
- niewydolności kory nadnerczy (np. w chorobie Addisona), przysadki mózgowej;
- niedoczynność tarczycy;
- chorób spichrzeniowych glikogenu.
Ponadto zbyt niski poziom cukru we krwi może być wynikiem działania niektórych leków, alkoholu, a nawet powikłaniem po operacji w obrębie jamy brzusznej. Paradoksalnie hipoglikemia może być również jednym z pierwszych objawów cukrzycy.
Sytuacją
przeciwstawną jest Hiperglikemia.
Hiperglikemia (przecukrzenie) oznacza wysoki poziom glukozy we krwi, czyli taki, gdy stężenie glukozy na czczo we krwi wynosi 100-125 mg/dl (nieprawidłowa glikemia na czczo), a dwie godziny po posiłku 140–199 mg/dl (nieprawidłowa tolerancja glukozy).
U osób zdrowych stężenie cukru we krwi na czczo nie przekracza 99 mg/dl (prawidłowa glikemia na czczo), a 2 godziny po posiłku wynosi maksymalnie 140 mg/dl (prawidłowa tolerancja glukozy). Ten poziom glikemii odpowiada nie więcej niż dwóm kostkom cukru rozpuszczonym we krwi.
Należy jednak zaznaczyć, że wartości stężenia cukru na czczo i po posiłku mogą być różne u każdego diabetyka.!!!!!
Różnice te wynikają z typu cukrzycy, wieku chorego, czasu trwania choroby i obecności innych schorzeń (np. układu krążenia).
U chorych na cukrzycę typu 2 będą to wartości w zakresie 123-185 mg/dl (średnio około 154 mg/dl).
Objawy
Objawy hiperglikemii (przecukrzenia) nie zawsze są dostrzegane przez chorych. Często zdarza się, że chory może nie zauważyć żadnych niepokojących objawów i czuć się dobrze mimo podwyższenia poziomu cukru we krwi. Dolegliwości mogą być nieznaczne lub pojawiać się tak wolno, że chory może nie być ich świadomy, zagrożenia dla zdrowia i życia.
Hiperglikemia (przecukrzenie) - jak rozpoznać jej objawy?
Objawy hiperglikemii pojawiają się, gdy dochodzi do niedoboru insuliny. Gdy poziom cukru we krwi jest większy niż 180 mg/dl, pojawiają się:
¨
zwiększone pragnienie (organizm próbuje w ten
sposób „rozcieńczyć” zbyt dużą ilość cukru we krwi)
¨
częste oddawanie moczu, zwłaszcza w nocy
(organizm pozbywa się wraz z moczem nadmiaru cukru)
¨
bóle głowy,
¨
trudności z koncentracją,
¨
niewyraźne widzenie,
¨
zmęczenie, senność, utrata masy ciała,
Jeżeli stężenie glukozy
we krwi podwyższy się powyżej 180 mg/dl organizm broni się, wydalając
glukozę z moczem. Zwiększona ilość moczu przy wysokim poziomie glikemii
spowodowana jest dodatkową ilością płynu, który jest odfiltrowywany
razem z glukozą. Powoduje to automatycznie zwiększenie pragnienia nieraz
do około 5 litrów na dobę.Przedłużona hiperglikemia może dawać objawy, takie jak:
- suchość, świąd lub infekcje skóry;
- infekcje pochwy;
- powolne gojenie się ran;
- problemy z widzeniem;
- uszkodzenia nerwów, czego skutkiem są bolesne, zimne i niewrażliwe na bodźce stopy;
- utrata włosów na kończynach dolnych;
- zaburzenia erekcji;
- · problemy żołądkowo-jelitowe, takie jak przewlekłe zaparcie lub biegunki;
- uszkadza tkanki, gdy np. glukoza nie może być spalana w komórkach z powodu braku insuliny lub tzw. insulinooporności,
- powoduje zaburzenia lipidowe, w wyniku których powstają nieprawidłowe związki cholesterolu i trójglicerydów, które odkładając się w naczyniach, powodując miażdżycę,
- powoduje powstawanie nieprawidłowych białek, których końcowe produkty rozpadu w warunkach hiperglikemii mogą powodować szereg zmian w błonie podstawnej naczyń i w kolagenie,
- może uszkadzać różne enzymy potrzebne do przemian w komórkach,
- może powodować zmiany w drobnych naczyniach siatkówki oka, gdzie z czasem dochodzi do wytwarzania nieprawidłowych drobnych naczyń, co prowadzi do utraty wzroku. Częściej też występuje zaćma,
- powoduje szereg zaburzeń tzw. szlaku poliowego, w którym powstaje sorbitol, odkładający się w nerwach. Zmiany w nerwach obwodowych kończyn dolnych dają zaburzenia czucia bólu, temperatury i dotyku, przy których łatwiej o urazy mogące powodować tzw. stopę cukrzycową,
- może zaburzać krzepliwość krwi i zwiększać ryzyko zawału mięśnia sercowego,
- zwiększa ryzyko cukrzycy i powikłań cukrzycowych, dotyczących różnych narządów np. nerek, nerwów, oczu, układu sercowo-naczyniowego.[2]
[2] http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/cukrzyca/hiperglikemia-przyczyny-co-oznacza-podwyzszony-poziom-cukru-we-krwi_36559.html
[1] http://www.mz.gov.pl/zdrowie-i-profilaktyka/choroby-cywilizacyjne/cukrzyca
autorski wpis:
http://medlajf.blogspot.com/2015/08/cukrzyca-cichy-zabojca.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz